tisdag 17 december 2019

Växjö Triathlon - tävlingsklassdebut med lärdomar


Så var det dags för debut i tävlingsklass på Växjö triathlon, något jag sett fram emot hela våren. Med tanke på förra sommarens resultat i Stockholm och vinterns träningsvolym så kändes det upplagt för ett rejält pers. Sneglade lite på förra årets resultatlista och såg att det även fanns chans på en framskjuten placering i H45-49. Så det var med högt ställda förväntningar jag åkte till Växjö...
Väderleksrapporterna innan hotade med åska och skyfall - klass 1 varning var utfärdad. Mycket riktigt var det rejält blött på vägarna när vi (jag hade Maria med som egen hejaklack) kom till Växjösjöns strand för att duka i ordning. Dock var det uppehåll och förblev så hela tävlingen igenom - det var till och med så att vägarna hade hunnit torka upp lagom till cyklingen. Så vädret var det inget fel på.
Litet men ändå rymligt växlingsområde. Fick en plats som gav raka spåret genom området, och gott om plats gör cykel och grejor. Nytt för denna gång var att jag skulle sätta fast skorna på cykeln och ta av dessa i farten. Hade tränat en del på det och det kändes rätt tryggt, även om högerskon var lite svårhanterlig.
Lite ny utrustning hade jag också sen föra året: tempopinnar, flaska mellan pinnarna, hjälm med inbyggt visir, neoprenband för tidtagningschippet, ny tävlingsdräkt, quick-release till GPS, GPS under badmössan, mm.


Lyssnade på tävlingsinfo, simmade in och allt kändes bra. Min planerade simtaktik var att trycka på rejält i början för att hitta några snabba fötter att hänga på runt. Låg lång fram i simstarten och tryckte på rejält vid starten. Inga större problem med slagsmål eller folk i vägen och allt funkade bra i ca 150 m då jag började hyperventilera och inte fick någon luft. Var tvungen att stanna upp, simma lite bröstsim och sedan försöka igen med crawl, men det gick inte. Funderade ett tag allvarligt på att bryta, men la mig till slut tillrätta på ryggen och simmade på. Provade att vända några gånger, men det var inte förrän vid fontänen efter drygt  en tredjedel som det gick att crawla igen och sedan gick det bra hela vägen in i mål. Mycket bra fart sista km, låg på ca 22:00 tempo på 1500, men med den öppningen blev tiden inte bättre än 25:33 (2:a i klassen), så jag tappade ca 3 minuter på fadäsen. Helt fel taktikval med andra ord och det ska inte upprepas!
T1 gick blixtsnabbt, 1:05, även om jag strulade lite med ena våtdräktsbenet. Tappade tramporna direkt efter start så det blev tvärstopp men inte så många s förlorades där. Vä fot kom i direkt, men hö strulade, skon vek sig på nåt sätt så det tog nog 1 km innan den satt på plats ordentligt. OK växling totalt sett dock.

Cyklingen var på en rakbana, fram och tillbaks. 4 rondeller och en profil med 'krön' så det kändes som det inte var platt någonstans och man fick ett backpass med totalt 8 backar att passera (ca 30 m höjdskillnad enligt GPS:en). Jämfört med Stockholm blev det således dubbelt så många höjdmeter ungefär. En del trafik som gjorde att man fick bromsa i några rondeller. En funktionär som enligt min mening visade fel lurade mig vid andra varvningen så jag fick tvärnita och vända. Annars var det helt OK cykling om än jobbigt, omåkt av en hel del men kom i mål före många fräcka cyklar i alla fall. 1:08:12 för 34,3 km/h (enligt GPS som sa 38.8 km totalt). Jag hade hoppats på några minuter snabbare med tanke på all cykelträning jag gjort, men skyller på banprofilen och rondellerna :-) Hade nu tappat till 4:a i klassen. Aeroflaskan fungerade ypperligt och jag drog i mig nästan hela under loppet.
T2 gick utan mankemang på 51 s. Tog med mig två gel varav den ena sveptes direkt. hade tänkt spara den andra till halvvägsvändningen.

Benen kändes mycket tunga i början på löpningen. Måste varit cykelbackarna som sög. Slog av lite på tempot men lyckades ändå passera två personer första 3 km. Sen blev benen dock bara tyngre och tyngre. Glömde ta gelen vid vändningen och sedan sket jag i den (misstag tror jag). Så löpningen blev en klar besvikelse, med 43:50 var det ett par minuter långsammare än förra året. Kan vara värme men även viss energibrist - hade ju inte gjort någon kolhydratladdning. Borde nog dragit i mig både en och två geler till. Placeringsmässigt gick jag +-0 på löpningen och gick således in på en fjärdeplats i min klass. Totaltid 2:19:28 som var nytt pers med en minut, men växlingarna gick totalt ca 4 minuter snabbare så det är tveksamt om det kan räknas... Hade jag lyckats köra simningen som planerat (och som jag gjort på träning i Härlanda Tjärn) hade jag blivit tvåa... Nåja, jag var i alla fall snabbast av deltagarna från Triatlon Väst. Alltid något.
Nöjd med:
Andra halvan av simningenVäxlingarnaUtrustningen
Missnöjd med:
SimtaktikenCykelhastighetenLöpningen
Lärdomar:
Ta det lugnt i simstarten!Tillför mer energi!
Nu får det bli fokus på distansträning emedan nästa tävling är SM/RM i långdistans i Motala. Ska faktiskt bli skönt att kunna köra en tävling med lite lägre intensitet.
2014-05-25

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar