torsdag 19 december 2019

Kona måndag


Passar på att använda Funbeat som dagbok för mitt Hawaii-äventyr. Kan säkert även ge nyttig information till andra som ska hit.
Resan började med väckning söndag morgon kl 05:30. 4/5 av temaet skulle åka iväg denna dag (jag, pappa Gunnar, mamma Margareta och lillebror Thomas). Vi fick skjuts till flygplatsen av femte medlemmen, hustrun Maria som kommer efter på torsdag (måste passa barnen).
Resan började odramatiskt med flyg till London kl 8, men väl där blev det lite mer spännande. De tre äldsta i resesällskapet fick OK på att gå ombord flyget till USA men för brorsan blev det stopp - inget giltigt ESTA! Visade sig att han fyllt i fel passnummer... Inte bra, men han hann precis fylla i och få godkänt en ny ansökan (bra med WiFi på flygplatser), och dök upp vid gaten precis när vi var på väg att gå ombord. Vi kunde alla andas ut...
Flygningen till San Fransisco var sen ganska odramatisk. 747-400 som hade några år på nacken, så vi hade inga egna TV-skärmar, men det var ett par OK filmer på storskärmen så tiden gick i alla fall. Kunde slumra lite, men mindre än en timmas sömn blev det. Fick fantastiskt vackra vyer över Grönland, och sista timmen kunde vi titta ner över Washington/Oregon/norra California och försöka känna igen landmärken såsom Mt Shasta, Lava beds mm. Fantastisk inflygning över San Fransisco rakt över Golden Gate. Kanonflygning trots sina modiga 11 timmar.
I SF hade vi sen ca 4 timmars väntan. Kändes skönt med bra marginaler när vi stod och väntade i kön till Immigration, i princip sist av en jumbojet och en A-380. Många Ironmanryggsäckar syntes, och fler blev det ju närmare avfärden till Kona kom. En öl och en hamburgare tryckte vi i oss inför de 5 timmarna till Kona. Här var det ett nytt men kasst flygplan (737-900), ingen mat och inga skärmar. Extra utmaning eftersom tanken var att inte sova för att vrida tiden rätt direkt. Blev motigt,nickade till några gånger men sen fick jag låna Thomas dator och såg på Snabba Cash vilket räddade mig. Långa 5 timmar blev det dock...
Landningen i Kona var lugn och man kände direkt den tropiska värmen när man klev av. Tog ett bra tag att få ut bagaget (Thomas räkande till 30 cykelväskor), åka till biluthyrningen, få ut bilen (med den obligatoriska uppgraderingen för den bokade bilen var för liten trots att det var den största de hade att erbjuda...). Skönt att slippa släpa på egna cykeln.
Lyckades i alla fall komma iväg drygt en timme efter landning, hämtade ut nyckeln och hittade lägenheten. Alldeles utmärkt är den med mycket stort vardagsrum och två stora sovrum. I väg till Safeway för att handla mat, där fanns allt även om de inte sålde öl efter kl 23... Tryckte i mig en pizza och sen i säng ca 00:30, dv.s mitt på dagen svensk tid. Lång dag minst sagt.
Sov bra fram till 05:30, sen var det kört, så jag gick upp vid 6 och satte mig på balkongen och åt frukost. Härligt att se solen gå upp och höra fåglarnas rop, verkligen i tropikerna nu! De andra kom också upp så småningom. Drog ner till White Sands beach innan 8. Liten strand, och en del folk där redan men inte trångt. Ganska stora vågor och många med boogieboard som lekte. Underbart skönt i vattnet, även om vågorna var riktigt stora och mamma blev rejält dränkt en gång. Snorklade lite, ganska kassa koraller men en del fisk. Tyvärr blev jag tumlad av en våg när jag skulle gå i land och blev av med cyklop och snorkel. De försvann fullständigt i vågsvallet. Thomas letade rätt länge och hittade cyklopet men snorkeln var väck. Får köpa en ny. Nu började man också känna hur varmt det var i luften, blev svettig för minsta rörelser. Många triathleter ute längs Ali'i drive, antingen till fots eller på cykel. Börjar klia ordentligt i cyklingstarmen men får vänta till tisdag då jag hämtar ut cykeln.
Ny mathandling och sen pasta carbonara till lunch, slappning och kaffe (egenmalda Konabönor, gott för att vara USA). Sen ett löppass med Thomas för att känna på värmen. Sprang in mot stan längs Ali'i drive, mötte Jonas R på vägen och höll sällskap. Måttligt tempo i värmen. Tyckte inte värmen var så hemskt trots de ca 30 graderna, men det beror nog delvis på att det inte var direkt sol. Kändes skönt att få lite fart på kroppen igen efter flygresan. Många triathleter ute minst sagt.
På kvällen var det en liten kulturell happening, Heroes of Hawaii. Presentation av Hawaiianskt konsthantverk varvat med olika sorters Hula-dans samt lite snack från 4 Ironman-legendarar (främst Dave Allen, Paula N-F och Craig Alexander). Blev även bjudna på lite Hawaaianska smårätter, inklusive gropgrillad gris som var riktigt gott och saftigt. Ganska trevlig tillställning faktiskt.
Tog sen lite mexikansk mat innan vi återvända till lägenheten där det nu drar ihop sig till läggdax ca 21:30. Kan jag sova till 6 i morgon så känns det som att tidsomställningen ska vara fixad. I morgon blir det simning, registrering, uthämtning av cykeln och sen cykling. Blir en fullmatad dag...
2015-10-06

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar